Betegek kérdései

      A kérdéseket itt tudod feltenni: baranyai.katalin@bariatria-vitamin.hu

      Miből mennyit kell szednem? 

      Melyek a legfontosabb pótlandó vitaminok és ásványi sók?

      Az USA mérvadó társaságának, az American Society for Metabolic and Bariatric Surgery (ASMBS) állásfoglalása a bariátriai műtétek után három alapvető táplálék-kiegészítőt ajánl; multivitamint, vasat és kalciumot. Emellett egyéni szinten eltérő mértékű vitamin és ásványisó pótlás is szükséges.

       

      Szükséges-e bármilyen orvosi dokumentáció benyújtása a termékek rendeléséhez?

      Nem, ezt szakmailag feleslegesnek tartjuk. Ráadásul az Ön orvosi dokumentációi tartalmazzák a személyes adatait. Az új uniós adatvédelmi szabályok értelmében ehhez az Ön előzetes hozzájárulását kellene kérnünk, ami feleslegesen meghosszabítaná a rendelés idejét (hiányában pedig büntethetővé válhatnánk.

      Lehet többet tudni az Önök által forgalmazott termékek gyártóiról?

      Mi a két legnagyob, világszerte jelen lévő bariátriai étrendkiegészítő, a Bariatric Fusion és a Celebrate Nutritional Supplement termékeit forgalmazzuk.

       

       Egyesült Államokban lévő 56 alkalmazottat foglalkoztató fejlesztő és gyártó cég. 15 éve van a piacon, termékeit 20 országban forgalmazzák. Kiterjedett támogatói tevékenységet is folytat. A Bariatric Fusion Care alapítványon keresztül minden eladott termék bevételének egy részét a gyermekkori elhízás elleni küzdelemre és megelőzésére fordítják.

       

       

      2008-ban alapított Egyesült Államokbeli cég. A központban 38 alkalmazottja van. Mellette kontinenseken, nagyobb országokban központjaik vannak.

       

       

      Mind a két cég az American Society for Metabolic and Bariatric Surgery (ASMBS) protokolljai szerint készíti a termékeit, sőt tagjai is ennek a szervezetnek:

      https://asmbs.org/corporate-council/corporate-council-members/bariatric-fusion

      https://asmbs.org/corporate-council/corporate-council-members/celebrate-vitamins

       

      Műtét után mennyi ideig kell vitamint szednie?

      A rövid válasz – élete végéig. Bariátriai műtét után szervezete másképp szívja fel a vitaminokat és ásványi anyagokat, így állandóan nagyobb lesz az igénye ezekre. Az Ön által szedett vitamin- és ásványianyag-kiegészítők formája, mennyisége kritikus szerepet játszik a hosszú távú általános egészségi állapotában.

      A vitaminok bevétel után hányingerem lesz?

      Nehéz megmondani, hogy fog-e hányingert érezni a vitaminok bevétele után. Nagyon ritkán fordul ez elő. Néhány tipp ennek elkerülésére; 

      • A vitaminokat étellel együtt vegye be; ez javítja a szervezet vitaminfelszívódási képességét, és csökkenti a bélműködési zavarok kockázatát.
      • Elosztva vegye be az adagokat; ez csökkenti a gyomor-bél traktusba egyszerre bekerülő vitaminok és ásványi anyagok mennyiségét, és csökkenti a gyomorpanaszok kockázatát.
      • Részesítse előnybe a folyékony vitamint; folyékony vitamin szedésével csökkenti a véráramba azonnal bejutott vitaminok mennyiségét, ezáltal csökkenti a hányinger kockázatát.

      Mik a vas-fumarát használatának előnyei?

      Kevésbé okoz székrekedést, mint más vassók.

      • Kíméletesebb a gyomornak.
      • Jobban szívódik fel, mint a vas egyéb formái.

      Mi a különbség a kalcium-karbonát és a kalcium-citrát között?

      Számos irányelv szerint a kalcium-citrát a bariátriai sebészeti betegek számára javasolt kalcium beviteli forma. A kalcium-karbonáthoz képest, a kalcium-citrátnak számos előnye van.

      • Kisebb a vesekő kialakulásának kockázata.
      • Kellemesebb ízű, mint a kalcium-karbonát.
      • Jobban szívódik fel, mint a kalcium-karbonát.
      • A kalcium-karbonáttal ellentétben étkezés nélkül, éhgyomorra is bevehető.

      Külön kell szednem a kalciumot és a vasat?

      Igen, a kalcium és a vas rontja egymás felszívódását, tehát egyszerre szedve kevesebb fog belőlük a szervezetbe jutni. Minimálisan két óra különbséggel kell ezeket bevennie.  

       

      Milyen típusú fehérjét vegyek?

      A fehérje-kiegészítők számos különböző forrásból származnak, az Ön céljától függően válasszon közülük. Ha az étrendjében fehérjét szeretne kiegészíteni, akkor 100%-os tejsavófehérje-izolátumot, vagy szójafehérje-izolátumot keressen. A tejsavófehérje-izolátum a legtisztább fehérjetípus, így a legkönnyebben emészthető és legjobb felszívódási tulajdonsággal rendelkezik. A szójafehérje-izolátumot pedig jobban tolerálják a tejallergiában, vagy -intoleranciában szenvedő betegek. Ha a bőr, a haj és az ízületek ápolását szeretné elérni, akkor kollagén típusú fehérjét keressen.  

       

      Miért kell ennyi tablettát bevennem?

      A bariátriai betegeknek több vitamint és ásványi anyagot kell szedniük a tápanyaghiány megelőzése érdekében, de ez nem bonyolult folyamat. Webshop-unkban egyszerűen, a legkevesebb termék formájában beszerehet mindent, amire szüksége van. Három lehetőségünk van a multivitamin szedésére:

      - Multivitaminok, amelyek nem tartalmaznak sem vasat, sem kalciumot.

      - Multivitaminok vassal.

      - Multivitaminok kalciummal.

      Baj, ha nem szeretnék rágótablettát fogyasztani?

      Van más lehetőségünk is! Vitaminjaink kapszulákban, vízben oldódó rúdcsomagolásban, sőt fehérjeporral előre összekeverve kaphatók.

      Gluténmentesek a termékeik?

      Igen! Minden vitaminunk, kalciumunk, vasunk és fehérjeporunk gluténmentes.