Tudástár

Folsavhiány

2023.03.31 14:27
Folsavhiány

A folsav (B9 vitamin) a vízben oldódó vitaminok közé tartozik.

A folsav (B9 vitamin) a vízben oldódó vitaminok közé tartozik. Ez is magyarázza, hogy
szervezetünk miért nem képes nagy mennyiségben sokáig elraktározni (egyes kutatások
szerint májunk csak mintegy 3-5 hónapra elegendő mennyiséget tud eltárolni). A feleslegben bevitt folsav döntő hányada a vizelettel távozik. Éppen emiatt naponta meghatározott mennyiségű bevitelre van szükség, hogy a szervezet folsavellátottsága egyensúlyban maradjon. A folsav részt vesz a vérképzésben, az aminosav- és nukleinsav-anyagcserében, továbbá a megfelelő folsavellátottság igen fontos az egészséges magzati fejlődéshez.

Tünetek

A vékonybél kezdeti szakaszán szívódik fel, így a biliopancreatikus diverzióban nagyobb, a hagyományos gyomor bypass műtétek után kisebb mértékben alakulhat ki hiányállapot. A vérképzésben és a nukleinsav-anyagcserében betöltött szerepe miatt súlyos hiányállapotban elsősorban vérszegénység jelentkezik (úgynevezett  megaloblasztos anaemia), mely fáradékonysággal, a fizikai erőnlét csökkenésével, feledékenységgel, hangulatingadozásokkal járhat. Ezenfelül, a folsavhiányos szervezet immunvédekezése is gyengül, emiatt megnő a különféle fertőzések előfordulása, és ezek gyógyulása is elhúzódik. Mindezeken felül, kutatások szerint bizonyos súlyos kórképek (szívroham, stroke, gyomorrák) kockázata is emelkedhet.
A folsavhiányos tünetek nagyon sok esetben egy másik, szintén nagyon fontos vitamin, a B12 vitamin hiányállapotára hívják fel a figyelmet. Ha kevés a szervezetben a B12 vitamin, akkor úgynevezett relatív folsavhiányos állapot jöhet létre. Ez azt jelenti, hogy bár a vérben megfelelő folsavszintet mérhetünk, a vörösvértestek folsavtartalma kifejezetten csökkenhet. B12-hiányában ugyanis nem működik rendesen egy enzim, ami a vérképzéshez megfelelő szerkezetűvé alakítja át a szervezetbe bejutó folsavat. Emiatt érdemes a folsavat a B12 vitaminnal együtt pótolni, melyre szintén számos lehetőség van.

Pótlása

Hiányállapot esetén a kezelés négy hónapig napi 5 mg/nap, majd ezt követően hetente 5mg pótlásból áll. A hiány megelőzésére elég naponta multivitamin komplexet szedni.