Tudástár

Milyen típusú termékre van szüksége?

2023.01.18 20:15
Milyen típusú termékre van szüksége?

Míg a specifikus bariátriai műtétek utáni étrendkiegészítők gyártása a fejlett országokban már 20 éve történik, egészen mostanáig hazánkban a betegek 8-10 patikákban kapható termék listájával távoztak az operáló intézményből...

Míg a specifikus bariátriai műtétek utáni étrendkiegészítők gyártása a fejlett országokban már 20 éve történik, egészen mostanáig hazánkban a betegek 8-10 patikákban kapható termék listájával távoztak az operáló intézményből. Ez azonban nem jó megoldás. A táplálkozástudományi kutatások alapján kiderült, hogy a bariátriai műtéteken átesett betegek vitamin és ásványi anyag beviteli szükséglete sokkal magasabb, mint a nem operált egyéneknek. Nem mindegy a termékek összetétele, mennyisége, felszívódása. Éppen ezért az általunk forgalmazott, neves nemzetközi cégek által gyártott termékek piacra kerülését hosszas kutatások, vizsgálatok és engedélyezési eljárások előzték meg. Sajnálatos módon hazánkban az OGYEI nem vizsgálja az adott termék hatásosságát, a forgalomba hozáshoz elég ha a termékösszetétel olvashatóan szerepel a címkén. Ennek megfelelően egyre többen élnek vissza a bariátriai táplálékkiegészítő megnevezéssel.

Ennek ellenére ha úgy dönt, hogy nem bevizsgált bariátriai táplálékkiegészítőt vásárol, feltétlenül ellenőrizze, hogy elegendő mennyiséget tud-e bevinni az alább felsorolt vitaminokból, vagy ásványi anyagokból!

A megfelelő multivitamin választása

  • A vitamin márkájától és típusától függően naponta 1-4 tablettát, vagy rágótablettát kell szednie.
  • A betegek többségének a műtét után napi 45-60 mg vasra van szüksége. A legtöbb specifikus bariátriai multivitamin legalább 45 mg vasat tartalmaz. Ha vas nélküli multivitamint választ, akkor vaspótlásról külön kell gondoskodnia.
  • Legalább 400 mcg (mikrogram) folsavat kell tartalmaznia.
  • A címkén felsorolt ​​vitaminok és ásványi anyagok többsége, az ajánlott napi bevitele legalább 200%-a legyen.
  • Legalább 2 mg rezet és 16 mg cinket tartalmazzon.
  • Legalább 12 mg tiamint kell tartalmaznia.
  • Legalább 75 mcg (mikrogram) (3000 NE) D3-vitamint tartalmazzon.

 

A B12-vitamin kiválasztása

  • Naponta legalább 500 mcg B12-vitamin (kobalamin vagy metil-kobalamin) kell bevinni a szervezetbe.
  • Az oldódó (szájban elolvadó),vagy a rágótabletta a leggyakoribb és legjobb választás a B12-vitamin pótlására.

 

Kalcium

  • Csőgyomor képzésnél, vagy bypass műtét esetén napi 1200-1500 mg bevitel javasolt.
  • A legjobb felszívódás érdekében napi 2-4 alkalommal 500-600 mg-os adagokat vegyen be. A kalcium gátolja a vas felszívódását, ezért ezek szedését szét kell választani.
  • A kalcium-karbonáthoz képest a kalcium-citrátnak jobb a felszívódása, így ez fogyaszása javasolt.

 

Vas

Ha vas nélküli multivitamint szed, naponta további vas-kiegészítőt kell kapnia. Ne vegyen be vasat és kalciumot egyszerre! A vas és a kalcium szedése között legalább két óra különbség legyen. A bariátriai műtétek napi 45-60 mg vasat kell magához vennie. 

 

Mire figyeljen vitaminok és ásványi anyagok vásárlásakor

A bariátriai műtét utáni vitamin- és ásványianyag-kiegészítő kiválasztásakor a következőket kell figyelembe vennie:

 

Melyik vitamin elégíti ki az igényeimet?

A vitamin- és ásványianyag-kiegészítők kiválasztásánál webáruházunkban sokféle készítmény áll rendelkezésre. Fontos tudnia, hogy milyen vitaminből mekkora mennyiségben van szüksége. Ezt mindenképpen le kell ellenőriznie a készítmény tápanyagcímkéjén.

 

Hányat kell szednie?

Számtalan tabletta következetes fogyasztását nehéz fejben tartani. A legegyszerűbb a napi egy adagú készítményt választani. A napi egy tabletta azonban nagyobb eséllyel okozhat hányingert, mivel ilyenkor nagyon sok tápanyagot sűrítenek egy adagba. Érdemes olyan multivitamint választania, melyet naponta kétszer, vagy háromszor kell bevennie.

 

Hagyományos tablettát, vagy rágótablettát válasszon?

A tabletták lenyelése röviddel a műtét után nehéz lehet. Sebészként ezért azt javasoljuk, hogy rágótabletta fogyasztásával kezdje a vitaminok és ásványi sók bevitelét, majd kb. egy hónappal váltson kapszulákra, vagy tablettákra.

 

További információk:

https://bariatria.hu/vitamin-es-asvanyiso-hianyallapotok/

https://bariatria.hu/bariatriai-mutetek-utani-vitamin-es-asvanyiso-fogyasztas/

https://bariatria.hu/mutet-utan-legfontosabb-potlando-vitaminok-es-asvanyi-sok-tablazat/

https://bariatria.hu/a-kollagen-szerepe-bariatriai-mutetek-utan/

https://bariatria.hu/biotin-az-egeszseges-hajert-borert-es-koromert/