Tudástár

B1-vitamin (tiamin) hiány

2023.02.09 20:17
B1-vitamin (tiamin) hiány

A tiamin, más néven B1-vitamin vízben oldódó vitamin, így a szervezet csak kis mennyiségben tudja tárolni. 

A szervezetünk működésében számos ponton játszik kulcsszerepet, így többek között nélkülözhetetlen a szív, az izmok és az idegrendszer megfelelő működésében, segíti a vérképzést. Továbbá fontos az anyagcsere folyamatban, azaz a szénhidrátok energiává alakításának a folyamatában. Létfontosságú a különböző sejtek növekedésében és működésében. Kitűnő antioxidáns, véd az öregedés ellen.
Tünetek
B1-vitamin hiány a bariátriai műtétek igen gyakori szövődménye.
A többi vitaminnal ellentétben a műtét után a hiányállapot korán kialakulhat, ha tartós hányás áll fenn, vagy túlságosan gyors a fogyás. A hosszadalmas hányások hátterében általában valamilyen műtét utáni mechanikai akadály (fekély, szűkület) áll. A késői tiaminhiány alapvetően a gyomrot megkerülő eljárásoknál (hagyományos gyomor bypass, biliopancreatic diverzió műtétek) jelentkezik. Ezen műtéti típusok miatt az elfogyasztott élelmiszerek kevesebb gyomorsavval érintkeznek, ami megváltoztatja azok felszívódását.
A B1 vitaminhiány tünetei lehetnek:
- zavartság, memóriazavarok
- izomgyengeség
Súlyosabb formákban perifériás neuropátia (végtagi zsibbadással, fájdalommal járó idegkárosodás) alakulhat ki, illetve megfigyelhető az immunrendszer teljesítményének romlása is, ami fokozott fogékonyságot jelent a fertőzésekre. Extrém hiánya a beriberi betegség, amely súlyos szívműködési és idegrendszeri zavarokkal járó állapot, és akár halálos kimenetelű is lehet. Ez azonban bariátriai műtétek után nem szokott fellépni. A tünetek tiamin pótlást követően viszonylag lassan szűnnek meg.
Prognózis
A prognózis változó, alapvetően attól függ, hogy mikor kezdődik meg a B1 vitamin pótlás. A zavartság, memóriazavarok gyorsabban, az izomgyengeség, érzékszervi változások lassabban gyógyulnak. A leggyakrabban előforduló maradványtünetek a nystagmus (a szemek ritmikus, ide-oda rezgő, akaratlan mozgása) és az ataxia (az izommozgások koordinációjának zavara, aminek következtében a páciens ügyetlenül mozgatja testrészeit vagy bizonytalanná válik a testtartása).
Kezelés
A kezelés tiaminpótló terápiával történik; 100 mg vénásan, majd öt napig 100 mg izomba adva, mely után szájon át 50-100 mg-ot kell naponta bevenni.
Megelőzés
B1-vitamin főbb forrásai:
· húsok, halak,
· teljes kiőrlésű gabonafélék,
· hüvelyesek,
· joghurt.
A vitamin hosszú, nagy hőmérsékletű hőkezelés hatására lebomlik. Bár normál táplálkozás mellett a B vitaminhiány ritka, bariátriai műtétek után megnövekedhet a hiány kialakulásának kockázata. Ilyenkor táplálékkiegészítőkkel pótolhatók a vitaminok.