Tudástár

Magnéziumhiány

2023.02.24 08:13
Magnéziumhiány

A magnézium nélkülözhetetlen ásványi anyag a szervezet számára, ugyanis több mint 300 enzim működéséhez szükséges, melyek...

A magnézium nélkülözhetetlen ásványi anyag a szervezet számára, ugyanis több mint 300 enzim működéséhez szükséges, melyek - többek között - a sejt energiatermelő folyamatait katalizálják. A magnézium az idegrendszer sejtjeinek működésén túl a csontok és fogak felépítésében is részt vesz a kalcium mellett. A sejtek hártyájának áteresztőképességét is szabályozza, hatására az érfalak rugalmassága nő, a szívizom összehúzódó képessége javul, és csökken a ritmuszavarhoz vezető állapot kialakulásának valószínűsége, vagyis javítja a szív munkájának hatásfokát.
Mivel a magnézium a teljes vékonybélben felszívódik a bariátriai műtétek okozta bélveszteség, vagy a műtétek után esetleg kialakuló hasmenés súlyos hiányt nem csak krónikus veszteséget okozhat.

Tünetek
Ujjzsibbadás, izomgörcsök, letargia, étvágytalanság és szívritmus problémák jelentkezhetnek, tartós hiány esetén a csontozat sűrűsége is csökkenhet és alvás problémákhoz vezethet.

Pótlása
A magnéziumot természetes úton is lehet pótolni. A zöld színű növények tartalmazzák, például a spenót, de van a magvakban, dióban, mogyoróban, mandulában és a kakaóban is. Bár sokfajta növény tartalmazza, rendszerint kis mennyiségben van bennük, ezért is fontos a változatos étrend és a napi többszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztás.
A magnézium felszívódását nagyban befolyásolja, hogy milyen formában, milyen vegyülettel alkotva kerül a szervezetbe: kiderült, hogy bizonyos savak hatékonyabban tudnak felszívódni.
A magnézium-orotát (az orotsavval alkot vegyületet) egyfajta szállítómolekulaként viselkedik a szervezetben, és hatékonyan bejuttatja a magnéziumot a sejt belső rétegeibe, ráadásul mivel njobban tolerálható, kevésbé okoz bélrendszeri mellékhatásokat.
Testsúlyunk minden kilogrammjára 4-6 mg-ot érdemes számolni a magnézium alkalmazása előtt, ez átlagosan 250-450 mg magnézium napi bevitelt jelent.