Tudástár

Melyek a legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok, amire figyelnie kell?

2023.01.18 20:15
Melyek a legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok, amire figyelnie kell?

A tiamin, más néven B1-vitamin segít a tápanyagok energiává alakításában, enyhítheti az izomfájdalmakat és hozzájárul a bőr, a haj egészséges állapotának fenntartásához...

A tiamin, más néven B1-vitamin segít a tápanyagok energiává alakításában, enyhítheti az izomfájdalmakat és hozzájárul a bőr, a haj egészséges állapotának fenntartásához. Szerepe lehet a kopaszodás és az őszülés lassításában és csökkentheti a bőrproblémákat. A tiaminhiány korai tünetei közé tartozik a fáradtság, az ingerlékenység, a gyakori hányás és az alvászavar. Ezen tünetek mindegyike elég gyakori a bariátriai műtéten átesett betegek körében, ezért gyakran nem tulajdonítanak jelentőséget nekik. Hiánya esetén azonban bőrgyulladás, a szőrzet és haj kihullása is előfordulhat. Ha elég sokáig figyelmen kívül hagyják, a tiaminhiány maradandó idegkárosodáshoz vezethet.

 

A B12-vitamin segít a szervezetben új vörösvértestek termelésében, de hozzájárul a központi idegrendszer egészséges működéséhez is. A kisfokú B12-hiánynak egyáltalán nincsenek tünetei. Kezelés nélkül azonban általános gyengeségérzethez, szédüléshez, izombizsergéshez és maradandó idegkárosodáshoz vezethet.

 

A vashiány rendkívül gyakori probléma a bariátriai betegek körében. Hiányának korai jelei a szédülés, a fáradtság, a szapora szívverés, vagy a törékeny körmök. Szájon át történő pótlással az egyik legnehezebben kezelhető hiányállapot.

 

A kalcium és a D-vitamin kéz a kézben járnak, mert mindkettőt tejtermékekből kapjuk. Emellett a napfény a D-vitamin egyik fő forrása. A kalciumhiányt nagyon nehéz felismerni, mert gyakran nem okoz tüneteket, sőt rutin vérvizsgálat során nem derül ki a hiánya. Gyakran a kalciumhoz és/vagy D-vitamin hiány első tünete egy váratlan csonttörés, ami sok évvel a műtét után következik be. A D-vitamin-hiány korai jelei közé tartozik a csontfájdalom és az izomgyengeség, amelyeket könnyen figyelmen kívül hagynak azok a bariátriai betegek, hiszen sokak már a műtét előtt is hasonló problémákkal küzdöttek.