Tudástár

Miért fontosak a vitaminok és ásványi anyagok?

2023.01.18 20:15
Miért fontosak a vitaminok és ásványi anyagok?

A bariátriai sebészeti beavatkozással megtette az új életéhez szükséges legfontosabb lépést. A sikeres fogyás viszont a megfelelő táplálkozáson múlik. A kielégítő táplálkozás víz mellett makro- és mikrotápanyagok megfelelő bevitelét jelenti.

A bariátriai sebészeti beavatkozással megtette az új életéhez szükséges legfontosabb lépést. A sikeres fogyás viszont a megfelelő táplálkozáson múlik. A kielégítő táplálkozás víz mellett makro- és mikrotápanyagok megfelelő bevitelét jelenti.

 

Mit jelentenek ezek a tápanyagok?

A makrotápanyagok olyan táplálékok, amelyekre nagy mennyiségben van szükségünk. Ezek a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok. Ezek mindegyike az energiabevitelt biztosítja. A bariátriai műtét után a makrotápanyagok fogyasztásának mértékét kontrollálni kell. Ebben dietetikus szakemberek tudnak segíteni.

 

A makrótápanyagokkal ellentétben a mikrotápanyagok nem szolgáltatnak energiát, de fontosságúak a szervezet megfelelő működéséhez. Ide a vitaminok (pl. az A, B, C, D, E, K vitamin), ásványi anyagok (mint a kalcium és foszfor) illetve a nyomelemek (mint a vas, cink, szelén, mangán) tartoznak. A szénhidrátokhoz, zsírokhoz és fehérjékhez képest a mikrotápanyagokból nagyságrendekkel kevesebbet kell bevinnünk, de mivel ugyanolyan fontosak a szervezet számára a bariátriai műtét utáni megváltozott emésztés és felszívódás miatt komoly kihívást jelent a megfelelő bevitelük. A betegek körében nem mindig ismert, hogy a mikrotápanyag felszívódása nem csak a különféle bypass műtétek után, hanem a csőgyomor (sleeve műtét) műtét után is károsodik.

 

A csőgyomor (sleeve műtét) után ugyanis a műtét céljának megfelelően a csökkentett térfogatú gyomor nem tud elegendő mennyiségű ételt befogadni. Ennek megfelelően kisebb a kulcsfontosságú mikrotápanyaghoz való jutás mértéke is. Ráadásul a gyomor eltávolításával csökken a gyomorsav és bizonyos emésztőenzimek termelődése, mely rontja a mikrotápanyagok felszívódását is. Ennek megfelelően a mikrotápanyag-hiány hosszú távon hasonló mértékű lehet, mint a bypass műtötteknél.

 

A gyomor bypass operáltaknál egyszerre válik korlátozottá a táplálékfelvétel és csökken a tápanyag felszívódás. Az emésztőrendszerben kialakított műtéti anatómiai változások miatt a szervezet nem tudja kinyerni az elfogyasztott ételekből a szükséges tápanyagokat.

 

A mikrotápanyagok műtét utáni felszívódásának növelése érdekében szükséges naponta többször bariátriai étrendkiegészítőket szednie. Az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen több, mint két tucat mikrotápanyag eltérő mennyiségben szükséges a szervezetnek. Egyesekből csak nyomnyi mérték kell. Másokból, mint például a B-vitaminokból és az olyan ásványi anyagokból, mint a vas és a kalcium, ennél többet igénylünk. Ennek megfelelően ezek hiánya gyorsabban okoz problémát a szervezetnek.